Какво представлява Графен Материал

Графенът е най-тънкият и най-мощният материал, който се намира досега. Тънък, защото графенът се състои от въглеродни атоми на двуизмерните кристали, дебелината на само един атом. Въпреки че е тънък до крайност, но много гъст, дори най-малкият атомен размер на хелий не може да го проникне.

Какво е графенът? Графенът е планерен филм от пчелна пита, образуван от sp2 хибридизация на въглеродни атоми. Това е квази-двумерен материал с само една дебелина на атомния слой, така че той се нарича монатомичен слой графит. Нейната дебелина е около 0.335nm, според различните начини на производство има различни възходи и падения, обикновено във вертикална посока на височината от около 1nm, хоризонтална ширина от около 10nm до 25nm, е в допълнение към всички въглеродни кристали ( Нулеви размерни фулерени, едномерни въглеродни нанотръби, триизмерни за графита).

Малко преди да има теоретичен физик да предскаже, самият квази-двумерен кристал термодинамичен характер на нестабилност, при стайна температура ще бъде бързо разложен или навит, така че не може да съществува сам.

До 2004 г. физикът Андрей Гем на Британския университет в Манчестър и Константин Ново Шуо Луофу, с помощта на метода за микро-механичен дезинфекция, успешно отделен от графитния графен, потвърдиха, че той може да съществува сам, за графен. Спечели Нобеловата награда за физика през 2010 г.

Най-обещаващото приложение на графен е замяната на силиций, което прави ултра-миниатюрни транзистори за производството на бъдещи суперкомпютри. С графена, вместо със силикон, компютърният процесор ще работи стотици пъти по-бързо.

В допълнение, графенът е почти напълно прозрачен, абсорбира само 2,3% от светлината. От друга страна, тя е много гъста, дори и най-малките молекули на газ (хелий) не могат да проникнат. Тези функции я правят идеален за използване като прозрачен електронен продукт, като например прозрачен сензорен екран, панел, излъчващ светлина, и слънчев панел.

Като нов вид наноматериали с най-силна, силна и проводима проводимост графенът е известен като "черно злато" и "цар на нови материали", учените дори прогнозират, че графенът "ще промени напълно 21-ви век". От разтърсващи глобални разрушителни нови технологии и нова индустриална революция.