Новата структура на графена е като гъба

Според британския "Индипендънт", съобщено на 8-ти, американският Масачузетския технологичен институт (MIT) учените с натискане и топене на графен лист, за да създаде един от най-леките и здрави материали - порьозна триизмерна графенна структура, формата е подобна на гъба, плътността е само 5% желязо, но силата на желязото повече от 10 пъти.

Графенът се смята за най-здравият материал в двумерната форма, но е трудно за изследователите да превърнат силната сила на своята двуизмерна форма в полезни триизмерни материали. В последното изследване изследователският екип притисна малките парчета графен заедно, като приложи топлина и налягане, за да създаде сложна и стабилна структура, подобна на коралите и диатомните организми. Новата структура се нарича "спирала двайсет и четири тетраедра", площта й е много голяма спрямо обема, но е много силна.

"Двуизмерният материал на графен е само един дебел атом, има уникална степен на здравина и електрически свойства, но защото е прекалено тънък", каза Маркъс Бийер, директор на изследователски екип и директор на MIT Civil Engineering и Екологично инженерство. Трудно е да се направят триизмерни материали, но най-новите ни изследвания са направили това.

"Геометричната форма на графина, която естествено се среща под действието на топлина и налягане, е много сложна и не може да бъде направена по традиционния начин". В експеримента изследователите са използвали 3D принтер, за да създадат структура, която се е разширила хиляди пъти. И тестваха получените резултати.

Новото проучване, публикувано неотдавна в списание Science Progress, показва, че превъзходството на новата структура се дължи на тази уникална структура, а не на самия материал. Това означава, че учените могат да направят други материали, направени от една и съща геометрия, за да получат една и съща сила от леки материали.

Учените смятат, че същата геометрия може дори да се приложи към по-големи блокове от структурни материали. Например, циментът, който прави моста, може да направи същата пореста геометрия и да постигне същото ниво на якост, като същевременно намали теглото. Освен това, тъй като тази форма е пълна с малки пори, се очаква да се използва за филтриране на вода или химикали.