Графенът помага да се предотврати износването на стоманата

Индийски изследовател и неговият партньор са измислили нова технология, която използва графен, за да предотврати ръждата на стоманата.

Стоманената ръждясване е голям проблем в автомобилната индустрия. Въпреки че е покрита с боя, е лесна за надраскване и хромът се нанася върху бронята. Процесът включва добавяне на токсични химикали

За да разреши този проблем, SUNY професор по химията в Бъфало Сарбайт Банердж и докторантът Робърт Денис разработи полимерна композиция, съдържаща графен

Графенът е слой от въглеродни атоми, притежава хидрофобна и силна електропроводимост. Тези свойства позволяват на стоманата да намали електрохимичната реакция на желязната ръждясала желязо, докато тя е изложена на вода.

Двамата изследователи добавиха композиционното покритие към лак, приложат го върху стомана и после го потапяха в солена вода. В типичен зимен климат, сместа от солена вода и сол и сняг е различна и кола среща кола, така че е много ефективна като много лоша алтернатива за околната среда.

Първоначално лакираната ламарина само оцелява няколко дни в саламура. Въпреки това, чрез регулиране на концентрацията и дисперсията на добавения графен, Banerjee и Dennis могат да запазят лак в тази среда за един месец.

Банердж каза, че иска да добави нещо към покритието, което открива промени в рН на водата близо до драскотини и реагира с водата по начин, който запечатва пукнатините.

Въпреки че тази технология е далече от комерсиализацията, някои големи компании в стоманодобивната индустрия също се интересуват от участието си в проучването, особено от Tata Steel, която вече е финансирала експеримента на Banerjee. Двамата учени получиха и 50 000 долара от грант от Нюйоркския държавен институт за превенция на замърсяването.

В прессъобщение Banerjee заяви, че боята може да бъде произведена, като се използва съществуващото оборудване в местно стоманодобивно предприятие.

За разлика от шествалентен хром, който се използва за покриване на броните и някои двигатели, графенът е нетоксичен, защото е въглероден атом и не изисква използването на силни киселини и е безопасен през целия процес. Тези причини правят графена магически материал за бъдещите електронни компоненти.